Postat in: Intrebari si raspunsuri
de Alexandra Nelepcu , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 iunie 2024 Ultima actualizare: 28 iunie 2024
Propolisuleste unprodus apicolobtinut dintr-un amestec special de polen, ceara neprelucrata si saliva albinelor, aceasta din urma avand rol de fermentare a rasinii, pentru ca propolisul este o rasina speciala. Prin amestecarea rasinii cu secretia glandelor salivare si celelalte produse apicole, propolisul este un produs 100% natural folosit de mii de ani datorita proprietatilor terapeutice. Cum ajuta propolisul organismul sa isi intareasca imunitatea si care sunt situatiile cand avem nevoie de produse care contin propolis descopera in urmatorul material.
Cum se formeaza produsul propolis? Cum colectezi granule de propolis?
Ce este propolisul? Cura cu propolis. Tinctura de propolis cu alcool
Tratamente naturiste cu tinctura de propolis. Propolis beneficii
Tratamente cu propolis pentru gat. Proprietati tinctura de propolis
Tinctura de propolis beneficii. Miere cu propolis beneficii
Propolis cu alcool. Contraindicatii la tinctura de propolis
Cum se formeaza produsul propolis? Cum colectezi granule de propolis?
Daca vrei sa afli cum se formeaza propolisul sau cum sa colectezi granule de propolis e suficient sa citesti aceste randuri. Cuvantul propolis vine din limba greaca si inseamna „partea dinaintea cetatii”. Invatatii greci l-au denumit asa observand cum isi construiesc albinele stupul si ajungand la concluzia ca aceasta substanta joaca rolul de pavaza impotriva agresorilor externi, propolisul facand din stup o adevarata cetate.
Albinele produc propolis ca mijloc de aparare impotriva microbilor, a mucegaiurilor, pentru mumificarea intr-un invelis a intrusilor stupului, care sunt omorati de albine (cum ar fi alte insecte sau soareci), proces ce nu permite putrezirea lor. Propolisul mai este folosit (de catre albine) pentru captusirea peretilor stupului cu un strat lucios, etans, care nu permite formarea curentilor de aer. Actiunea sa este antimicotica, bactericida si bacteriostatica, fapt ce previne imbolnavirea albinelor.
Albinele colecteaza o substanta aromata cu aspect de rasina de pe cel putin 20 de specii de arbori, in special de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salicaceelor (salcii) si a prunilor. Materiile rasinoase astfel culese sunt prelucrate de albine specializate prin amestec cu secretii salivare si ceara.
Producerea propolisului se face in acelasi timp cu cea a mierii si se realizeaza de catre albinele specializate, in zilele calduroase, cand temperatura este mai mare de 20 °C, moment in care acesta devine plastic. De la un stup se poate recolta o cantitate de 100 - 400 g de propolis, in functie de regiune. Propolisul se colecteaza sub forma de granule rasinoase care seamana la structura cu chihlimbarul neprelucrat.
Ce este propolisul? Cura cu propolis. Tinctura de propolis cu alcool
Daca te-ai intrebat vreodata ce este propolisul sau ce inseamna cura cu propolis si cum se procedeaza fara sa faci abuz, sau cand sa folosesti tinctura de propolis cu alcool si de la ce varsta, sunt doar cateva dintre informatiile de care ai nevoie.
Dupa cum am vorbit pana acum, propolisul este un produs secundar al stupului, care are proprietati antibiotice, antivirale, analgezice, antihemoragice, antifungice, antiseptice, bactericide, bacteriostatice, febrifuge, regenerante la nivel epitelial si are rolul de a stimula sistemul imunitar si procesul de regenerare a organismului.
Atunci cand vorbim de orice cura cu propolis trebuie intai sa ne gandim la modul de administrare daca este pentru uz intern sau uz extern.
Forma de administrare “interna” are ca principiu patrunderea acestei substante in organism, pana la nivelul oaselor, rinichilor, inimii si creierului. Insa, administrarea “interna” nu inseamna doar administrarea orala sau prin nas (inhalatii) a propolisului, ci si prin anus sau vulva (ca in cazul supozitoarelor rectale sau vaginale), sau prin injectii.
Pe cand administrarea “externa” se refera la aplicarea pe piele si/sau “orificiile” superficiale: urechile si ochii (sacul conjunctival). Atunci cand cand propolisul este utilizat ca aparator al membranelor celulare, este necesar ca acesta sa detina mijloacele de transfort care sa-l conduca spre locurile tintite: la nivelul celuleor, la nivelul tesuturilor, la nivelul altor organe etc.
Atunci cand vorbim de tinctura de propolis cu alcool exista studii de laborator care sugereaza ca unele substante active din propolis pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase sau pot induce chiar distrugerea acestora. Este vorba despre acid cafeic, quercetina, resveratrol, genisteina si galangina. Unele teste in vivo au aratat ca flavonoidele din propolis pot inhiba dezvoltarea cancerului oral, de plamani, de piele, de san si multe altele.
Cu toate acestea, o mare parte dintre cercetarile din acest domeniu au implicat celule izolate sau studii pe animale. Asadar, e nevoie de dovezi stiintifice mai clare pentru ca medicii sa recomande produsele terapeutice din propolis ca tratament anticancer. Conform aceleiasi analize din 2015, propolisul pare, de asemenea, sa previna acumularea de fosfat de calciu in cavitatea bucala. Fosfatul de calciu este componenta principala a placii dentare.
Propolisul si mierea sunt, de asemenea, antibacteriene, ceea ce le poate face utile ca ingrediente in produsele de ingrijire dentara. Potrivit unui mic studiu, propolisul a scazut semnificativ cantitatea de bacterii din saliva persoanelor cu boala parodontala.
Tratamente naturiste cu tinctura de propolis. Propolis beneficii
Cu totii stim cate ceva despre miere dar putini stim despre toate acele tratamente naturiste cu tinctura de propolis sau care sunt acele beneficii, cum cautam propolis beneficii pentru organism? Vom afla impreuna. Atunci cand vorbim de tratamente naturiste, istoria milenara de crestere a albinelor si de folosire a propolisului vorbeste de o multiple de cazuri in care acest leac s-a folosit cu succes:
Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile se pot ameliora cu doar 30 de picaturi pe zi de tinctura;
Hipertensiune arteriala dar si boli inflamatorii ale rinichilor si ficatului. In acest caz 40 de picaturi de doua ori pe zi amestecate cu 100 ml de apa si de consumat amestecul dimineata si seara cu cel putin o ora inainte de orice gustare. Acelasi tratament si in caz de ulcer de stomac sau enterocolite;
Dureri de masele – Propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si impiedica infectia;
Afectiuni ale pielii – Se freaca zonele afectate (daca este suportat alcoolul) cu tinctura de propolis. Daca nu suportati alcoolul, amestecati tinctura intr-o crema.
Bataturi si cheratite – Inainte de culcare, imbibati o bucata de vata in tinctura si o asezati pe locul dureros. Ziua, puteti folosi propolisul solid sau alifia de propolis.
Practic, cand vorbim de propolis, indiferent ca vorbim de albine care fac miere poliflora, de tei sau de Manuka, propolisul are urmatoarele beneficii:
Beneficiile propolisului nu pot fi neglijate, fiind unul dintre darurile pretioase ale naturii, menite sa ne sprijine sanatatea. Printre cele mai importante beneficii ale sale se numara urmatoarele:
•Sprijina organismul in lupta contra virusurilor: De-a lungul timpului, substanta numita propolis s-a dovedit eficienta in cazul adenovirusurilor responsabile de aparitia afectiunilor respiratorii la adulti si copii, dar si a altor virusuri, fiind un adjuvant eficient in ameliorarea afectiunilor virale, fiind un ingredient des utilizat in industria farmaceutica in cazul suplimentelor pentru persoane care sufera de astm bronsic, bronsita si alte afectiuni ale tractului respirator.
•Actioneaza ca un puternic antimicotic:Propolisul este recunoscut pentru proprietatile lui antimicotice iar compusii din cadrul structurii bio-chimice din propolis favorizeaza distrugerea bacteriilor daunatoare orgasnismului si impiedica multiplicarea acestora.
•Dispune de proprietati antibacteriene:Propolisul contribuie la combaterea bacteriilor Helicobacter pylori, Salmonella, Trichomonas, Klebsiella si Proteus si nu numai. Actiunea sa antibacteriana contribuie la crearea unui mediu ostil multiplicarii bacteriilor de mai multe clase si tipologii.
•Amelioreaza durerea:Gratie efectului analgezic, este recomandat sa folosesti o tinctura de propolis pentru a beneficia de un efect de anestezie la nevoie. Spre deosebire de propolis picaturi fara alcool, extractul hidroalcoolic actioneaza precum un anestezic periferic la nivelul mucoaselor, motiv pentru care el poate fi utilizat in stomatologie, pentru a ameliora durerea produsa de extractiile dentare sau pentru a calma iritatiile gingivale.
•Contribuie la neutralizarea radicalilor liberi:Flavonoizii existenti in produsele cu propolis le confera acestora puternice proprietati antioxidante, prin care ofera protectie impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi. Acestia sunt responsabili, printre altele, de imbatranirea prematura a organismului, iar neutralizarea lor este necesara pentru prevenirea imbolnavirii.
•Intareste sistemul imunitar:Un beneficiu important al propolisului este cel de intarire a sistemului imunitar. Flavonoizii din compozitia lui stimuleaza imunitatea si fac astfel posibila prevenirea a diferite boli infectioase, precum inflamarea amigdalelor sau bronsitele.
Tratamente cu propolis pentru gat. Proprietati tinctura de propolis
De ce are nevoie organismul tau de propolis sau cand sa alegi acele tratamente cu propolis pentru gat descopera in aceste randuri. Iar daca vrei sa afli raspunsul la intrebarea ce proprietati are tinctura de propolis gasesti raspunsul aici. Pe scurt de ce sa alegi tinctura de propolis?
Atunci cand se utilizeaza o tinctura de propolis extrasa din propolis pur, se poate beneficia pe deplin de actiunea complexa a acestui eficient antiviral, antimicotic, antibacterian si analgezic natural. Tocmai datorita actiunii sale complexe, intalnim o varietate de produse care il contin, respectiv miere cu propolis, vitamina C cu propolis, ulei de propolis, creme, suplimente nutritive, tincturi sau propolis solutie apoasa.
Anumite elemente din compozitia propolisului, precum este acidul feluric – unul dintre cei mai eficienti antioxidanti naturali, alaturi de enzime, steroli, cumarina si compusi fenolici, ii confera proprietati terapeutice multiple, astfel incat el devine un aliat de nadejde al unui tract respirator sanatos, dar si in cazul infectiilor vaginale bacteriene.
Propolisul ajuta organismul in lupta contra virusurilor, bacteriilor si ciupercilor, astfel incat el poate fi utilizat precum un adjuvant in ameliorarea infectiilor urinare, vaginale sau respiratorii, dar si in afectiunile stomacale sau stomatologice. Studii recente arata ca acesta poate ameliora simptomele produse de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusuri.
Tinctura de propolis beneficii. Miere cu propolis beneficii
Propolisul in miere fara alcool reprezinta cea mai eficienta modalitate de consum a acestui produs apicol. Este “combinatia de aur” din medicina naturista, utila pentru ameliorarea a sute de boli cunoscute omenirii. Constituind o comoara a principiilor active, ea nu trebuie sa lipseasca din casele noastre.
De regula, propolisul in miere – fara alcool se obtine prin dizolvarea tincturii in miere, rezultand o mixtura cu continut mai mic de alcool. Desi tinctura dizolvata in miere este mai bine tolerata de organism, din pacate are trei dezavantaje majore: gustul pronuntat de alcool, concentratia scazuta de propolis si, pusa in cantitati mari, tinctura se separa de miere.
Daca te-ai intrebat vreodata cate tipuri de miere exista sau la ce ajuta sa cauti miere cu propolis beneficii, afla din aceste randuri. Sau daca vrei sa afli despre tinctura de propolis beneficii gasesti toate informatiile de care ai nevoie aici. Si daca tot am vorbit despre miere cu propolis, cateva insight-uri despre miere:
Mierea de albine are efecte anti-inflamatorii, motiv pentru care este indicata pentru a reduce simptomele usoare ale alergiilor sezoniere. Mierea contine cantitati mici de polen, iar daca organismul este expus la cantitati moderate, ea poate declansa un raspuns imun al organismului care produce anticorpi la polen. Pe viitor, dupa expunerile repetate la polen, organismul uman se va obisnui cu factorii externi si nu va mai reactiona alergic, rezultand astfel un raspuns alergic mai mic.
Mierea este o excelenta sursa de energiecontinand doar 17 gr de carbohidrati per lingura. Acest zahar natural neprelucrat – fructoza si glucoza – intra direct in fluxul sangvin si poate oferi un impuls rapid de energie. Cresterea nivelului de zahar din sange actioneaza ca o sursa de energie pe termen scurt pentru antrenament, in special in exercitii de anduranta mai lungi. Altfel spus, mierea este un aliment care se metabolizeaza cel mai rapid in organism, aproximativ 10 minute de la ingerare.
Mierea este din cele mai vechi timpuri folosita ca anti-diabetic. In urma mai multor studii efectuate s-a demonstrat faptul ca eliminarea zaharului din alimentatie si inlocuirea acestuia cu mierea, ca si indulcitor natural, poate scadea riscul de aparitie al diabetului cu aproximativ 70 de procente. Consumul de miere este recomandat si copiilor si adolescentilor deoarece ajuta la prevenirea diabetului juvenil.
Mierea intretine celulele ficatului. In cazul afectiunilor hepatice, ficatul are nevoie de o cantitate suplimentara de proteine, vitamine si glucide. Consumul de miere este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutandu-l sa asimileze mai repede nutrientii din alimente, tocmai pentru a hrani celulele hepatice.
Mierea este un remediu antitusiv naturalce poate calma durerile in gat provocate de inflamatii la nivelul gatului sau raceli. Are efecte lubrefiante la nivelul pielii si este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.
Mierea are efect cicatrizantpentru ranile si arsurile de la nivelul pielii. Ea poate fi aplicata direct pe rana pentru ca aceasta sa se vindece mult mai repede, fara durere sau usturime.
Mierea regleaza nivelul colesterolului.Stim deja faptul ca nivelul ridicat de colesterol in organism poate duce la afectiuni grave. Monitorizarea cantitatii de colesterol in mod regulat este obligatorie, iar in cazul in care este nevoie de scaderea nivelului de colesterol, acesta poate fi scazut prin consumul zilnic de miere, nu mai mult de o lingura pe zi.
Propolis cu alcool. Contraindicatii la tinctura de propolis
De ce si cand sa folosesti propolis cu alcool sau care sunt acele contraindicatii la tinctura de propolis descopera in aceste randuri. S-a descoperit de exemplu faptul ca daca se amesteca propolis pur cu alcool dublu rafinat de peste 96 de grade, cele doua substante amestecate si lasate la macerat au impreuna urmatoarele proprietati si ingrediente:
- acizi organici si acizi grasi;
- Uleiuri esentiale;
- fier, mangan si zinc;
- cupru si iod;
- potasiu;
- taninuri;
- compusi polifenolici;
- rasini si ceara;
- vitamine - A, PP, B2, B3 si B6;
- vitamina C;
- flavonoide;
- polen util;
- acizi terpenici.