Propolis –este un material asemanator rasinii, produs de albine, fiind rar disponibil in forma sa pura. Iata ce utilizari are, ce indicatii si beneficii, care sunt dozele indicate si cand poate cauza efecte adverse.
Cuprins:
1. Ce este propolisul?
2. Propolis – ce contine?
3. Indicatii si utilizari
4. Beneficii propolis
5. Riscuri posibile
6. Doze indicate
7. Tinctura de propolis
Ce este propolisul?
Bogat in flavonoizi, o clasa de antioxidanti, propolisul are o istorie lunga de utilizare ca tratament natural pentru o serie de probleme de sanatate.
Cuvantul „propolis” este derivat din greaca si s-ar traduce prin „apararea stupului”. Propolisul actioneaza prin acoperirea gaurilor si crapaturilor si pentru reconstructia stupului. De asemenea, este utilizat pentru netezirea suprafetei interioare a stupului, mentinand temperatura interna a acestuia (35 ° C), prevenind distrugerea si invazia. In plus, propolisul intareste peretele celular si contribuie la un mediu intern aseptic. Propolisul devine, in general, moale si lipicios la incalzire.
Propolisul si extractele sale au numeroase roluri in tratarea diferitelor boli datorita proprietatilor antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antimicotice, antifungice, antiulceroase, anticancerigene si imunomodulatoare. In industria de productie, este utilizat ca ingredient in produsele cosmetice.
Propolis – ce contine?
Cercetatorii au identificat mai mult de 300 de compusi in acest produs. Majoritatea acestor compusi sunt forme de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanti care lupta impotriva bolilor si a leziunilor in organism. In mod specific, propolisul contine polifenolii numiti flavonoizi. Flavonoizii sunt produsi de plante ca o forma de protectie. Acestia se gasesc frecvent in alimente considerate a avea proprietati antioxidante, printre care fructe, ceai verde, legume, vin rosu.
Propolisul este a treia componenta majora a produselor apicole, dupa miere si laptisorul de matca. Se compune in principal din rasina (50%), ceara (30%), uleiuri esentiale (10%), polen (5%) si alti compusi organici (5%). Compusii fenolici, esterii, flavonoizii, terpenele, beta-steroizii, aldehidele aromate si alcoolii sunt principalii compusi organici prezenti in propolis.
Contine 12 flavonoizi diferiti, si anume pinocembrina, acacetina, crizina, rutina, luteolina, kaempferolul, apigeninul, miricetina, catechina, naringenina, galangina si quercetinul; 2 acizi fenolici, acidul cafeic si acidul cinamic; si un derivat numit resveratrol. Propolisul contine, de asemenea, vitamine importante, cum ar fi vitaminele B1, B2, B6, C si E si mineralele utile precum magneziu (Mg), calciu (Ca), potasiu (K), sodiu (Zn), mangan (Mn) si fier (Fe).
Compozitia propolisului poate varia in functie de locatia albinelor si de copacii si florile la care au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeasi compozitie chimica precum propolisul din Brazilia, de aceea si beneficiile nu pot fi studiate cu claritate.
Indicatii si utilizari
Propolisul este utilizat pentru tratamentul ranilor cauzate de bacterii (inclusiv tuberculoza si infectii ale tractului respirator superior), de virusuri (inclusiv HIV, gripa porcina H1N1 si raceala), de ciuperci si de organisme cu o singura celula, numite protozoare. Propolisul este utilizat si pentru tratarea problemelor gastrointestinale (GI), inclusiv infectia cu Helicobacter pylori.
Oamenii aplica uneori propolis direct pe piele pentru curatarea ranilor, herpes genital, rani herpetice (herpes labial), inflamatii vaginale (vaginita) si arsuri minore. Propolisul este, de asemenea, utilizat local pentru clatirea gurii, pentru a trata rani dureroase in gura, inflamatie (mucozita orala) si afte (candidoza orofaringiana) si pentru a imbunatati vindecarea dupa o interventie chirurgicala orala.
De asemenea, propolisul este folosit ca ingredient in produsele cosmetice.
Propolis – sub ce forme este disponibil?
Propolisul poate fi administrat in mai multe moduri, in functie de scop:
• propolis brut, propolis granule, propolis picaturi sau pudra de propolis – propolis brut se inghite dupa ce a fost mestecat inainte (cateva minute, pana la 1 ora);
• tinctura de propolis sau extract de propolis;
• sirop de propolis;
• spray si aerosoli cu propolis;
• unguente cu propolis;
• pasta de dinti, sampon sau sapunuri cu propolis;
• adaugat in dulciuri cu propolis sau gume de mestecat etc.
De asemenea, propolisul poate fi adaugat in alte produse – tratamente naturiste cu tinctura de propolis. Cand vorbim depropolis pret, acesta variaza in functie de forma: tinctura de propolis pret porneste de la 5 RON pentru 10 ml (propolis 30%);propolis granule pret (capsule) intre 20-50 RON cutie cu 30 capsule; propolis crud pret – 50 RON 100 g.
Beneficii propolis
Propolisul este disponibil in mai multe forme, inclusiv tablete, capsule, pulberi, extract si pastile. Atunci cand este utilizat topic, se gaseste in unguente, creme, lotiuni si alte produse de ingrijire personala. Desi putine studii clinice au testat efectele propolisului asupra sanatatii, exista unele dovezi ca propolisul poate oferi anumite beneficii. Iata o privire asupra beneficiilor:
Rol antibacterian si antiviral
Propolisul este capabil sa distruga anumiti agenti patogeni, fiind utilizat uneori ca remediu impotriva racelilor. Se poate folosi sitinctura de propolis pentru gat – pentru a ameliora durerile in gat.
Reglarea tensiunii arteriale
Propolisul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limitele necesare, reducand tirozin hidroxilaza, o enzima care inhiba producerea de oxid nitric. Fara oxidul de azot in organism, vasele de sange nu vor putea sa pompeze bine sangele in organism. Deoarece propolisul scade nivelul acestei enzime in organism, tensiunea arteriala este mentinuta in valori sanatoase.
Propolis pentru sanatatea pielii
Propolisul a fost intotdeauna considerat foarte bun pentru piele. Utilizarea traditionala a fost de a vindeca infectiile si abcesele. Propolisul natural este considerat eficient pentru pielea cu tendinta acneica, precum si pentru pielea matura. Acum este folosit ca element in tratamentele antirid, pentru eczeme, rozacee etc. Utilizarea sa in produsele de ingrijire a pielii se bazeaza pe proprietatile antialergice, antiinflamatorii, antimicrobiene si actiunea benefica asupra sintezei colagenului.
Propolis pentru tratarea arsurilor
Propolisul poate sustine vindecarea arsurilor minore, potrivit unui studiu publicat in Jurnalului de Medicina Alternativa si Complementara. Pentru acest studiu, cercetatorii au comparat efectele unei creme pe baza de propolis cu cele ale sulfadiazinei de argint, un medicament frecvent utilizat in tratamentul arsurilor de gradul 2 si 3, la pacientii cu arsuri de gradul 2. Antioxidantii continuti in propolis pot actiona pentru a accelera vindecarea ranilor, stimuland fluxul sangvin in zonele respective, impreuna cu reducerea inflamatiei.
Unguentele care contin 3 % propolis pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare si la reducerea simptomelor.
Propolis pentru tulburari gastrointestinale
Cercetarile sugereaza ca propolisul poate ajuta la tratarea tulburarilor gastrointestinale, inclusiv a colitei ulcerative, a cancerului gastrointestinal si a ulcerelor. Componentele din propolis, inclusiv feniletil esterul acidului cafeic (CAPE), artepilina C, kaempferol si galangin, au demonstrat ca elimina eficient agentii patogeni, inclusiv H. pylori. Cercetarea, totusi, este limitata la studiile pe animale si culturile celulare.
Propolis – benefic pentru carii si sanatate orala
Propolisul poate ajuta la combaterea cariilor. Compusii gasiti in propolis pot ajuta la inhibarea cresterii Streptococcus mutans, o bacterie orala cunoscuta pentru ca poate contribui la dezvoltarea cariilor. Datorita proprietatilor antifungice si antibacteriene ale propolisului, este de asemenea utilizat pe scara larga in produsele de igiena orala.Se poate apela si la propolis brut mestecat. Folosirea unei ape de gura cu propolis poate mentine sanatatea orala si poate preveni inflamatiile gingivale. Solutia de propolis poate fi, de asemenea, utilizata pentru a dezinfecta periutele de dinti.
Propolis – activitate anti-inflamatorie
Propolisul poate fi, de asemenea, utilizat ca o crema antiinflamatoare pentru muscaturi de insecte – inclusiv ciupituri de tantari – si alte afectiuni ale pielii care nu sunt clasificate tehnic drept rani. De mii de ani, muscaturile insectelor, eruptiile cutanate si iritarea pielii de orice fel au fost tratate inclusiv cu produse pe baza de propolis sau prin aplicarea substantei direct pe piele. Acest lucru il face astazi foarte eficient ca tratament pentru acnee, psoriazis, eczeme si alte infectii ale pielii.
Propolis pentru imunitate
Pe langa abilitatile antiseptice ale propolisului, impactul pe care il poate avea asupra sistemului nostru imunitar este de fapt mult mai mare. Prin adaugarea de cantitati mici de propolis in dieta, puteti intari sistemul imunitar datorita efectelor sale naturale antivirale si antibacteriene.Unele studii sugereaza ca propolisul este capabil sa stimuleze sistemul imunitar. Stimuleaza formarea de anticorpi pentru a construi rezistenta organismului la multe boli. De asemenea, ajuta organismul sa elibereze substanta impotriva deteriorarii celulare.
Riscuri posibile
Propolisul este posibil in general pentru consum oral sau aplicat corect pe piele. Poate provoca reactii alergice, in special la persoanele alergice la albine sau la produsele apicole. Pastilele cu propolis pot provoca iritatii si ulceratii la nivelul gurii.
Trebuie administrat cu precautie si uneori chiar evitat de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, de catre persoanele cu astm, cu afectiuni si tulburari de coagulare, cu alergii la produse apicole, inclusiv miere etc.
Desi propolisul de albine ofera multe beneficii pentru organism si pentru sanatatea generala, se recomanda prudenta in utilizarea acestei substante. Propolisul de albine nu ar trebui sa intre in contact cu zona ochiului. Acest lucru poate duce la probleme oculare, care pot cauza probleme de vedere. In afara de aceasta, utilizarea constanta a propolisului poate creste riscul de alergii ale pielii. Acesta este motivul pentru care utilizarea propolisului de albine trebuie facuta numai atunci cand este necesar.
Propolisul este sigur, cu exceptia persoanelor alergice la albine sau la produsele apicole. Cu toate acestea, daca aveti o alergie la miere sau albine, veti avea de asemenea o reactie la produsele care contin propolis. Propolisul poate provoca, de asemenea, o reactie alergica atunci cand este folosit mult timp. Reactia alergica tipica este o eruptie cutanata asemanatoare eczemelor.
Doze indicate
Doza adecvata de propolis depinde de cativa factori cum ar fi varsta, starea de sanatate a persoanei si alte cateva conditii. In acest moment nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina o gama adecvata de doze de propolis. Retineti ca produsele naturale nu sunt intotdeauna in mod necesar sigure si ca dozele pot fi importante. Asigurati-va ca urmati instructiunile de pe etichetele produselor si consultati medicul inainte de a incepe o astfel de cura.
Desi nu exista o recomandare privind doza recomandata pentru propolis, aceasta este considerata a fi netoxica si sigura, cu exceptia persoanelor cu alergii la produsele apicole. In studiile clinice, doza de propolis a variat intre 50-1000 mg / zi fara efecte secundare. Cand vorbim de granule, se recomanda adesea cate o lingurita pe zi, sub forma de cure de 1-2 luni.
Iata care sunt in general utilizarile indicate:
- raceala si dureri in gat – capsule propolis 500 mg de 1-2 ori pe zi;
- herpes genital – produs pe baza de propolis 3% la nivelul leziunii de 4 ori pe zi;
- infertilitate si endometrioza – propolis 500 mg de 2 ori pe zi.
Formele actuale includ creme, unguente si lotiuni. Propolisul poate fi administrat pe cale orala si se gaseste sub forma de tablete, extract lichid si sub forma de capsule propolis.
Tinctura de propolis
Propolisul se utilizeaza cel mai adesea sub forma de tinctura de 20% cu alcool de 96 de grade. Pentru tinctura de propolis preparare se folosesc aproximativ 20 g de propolis, impreuna cu 80 ml de alcool de 96 de grade, care se prepara si se mentine 7-10 zile, agitand zilnic. Dupa aceea, tinctura de propolis se mentine intr-un loc racoros timp de 2-3 zile (nu se amesteca), apoi se filtreaza. Se obtine un lichid maro-galbui care poate fi depozitat de la o luna la un an, in functie de concentratie si de alti factori. In unele boli, se folosesc diferite concentratii de tinctura de propolis sau alte forme –tinctura de propolis fara alcool parapharm.
Doze tinctura propolis
Tinctura de propolis se obtine folosind alcool pur, limpede, pentru a extrage rasina. Tinctura noastra de propolis este o solutie mai puternica decat extractul de propolis sau granulele. Extractul de propolis se obtine folosind glicol pentru a extrage rasina, facand-o mai subtire si cu gust mai putin aspru decat tinctura de propolis. Extractul nu este la fel de puternic (tinctura de propolis fara alcool preparare), dar nu are alcool alcool, poate fi folosit si de catre copii –propolis pentru copii – si aroma este mult mai usor de mascat. Se recomanda adesea 10 picaturi de tinctura sau extract dimineata.
Recomandari de tinctura de propolis in functie de problema:
- cresterea imunitatii – 30 – 40 picaturi, de 4 ori pe zi, timp de trei saptamani
- infectii – 15 picaturi de tinctura de propolis pe zi
- simptome de menopauza – 5 picaturi/zi timp de 1 an
- hipertensiune – 15 picaturi pe zi pana la recuperarea completa
- faringita, gripa – 20 picaturi in 20 ml de apa calda, de doua ori pe zi, si gargara de mai multe ori pe zi
- dureri de stomac – 25 picaturi in 100 ml apa
- herpes – picurare pe leziuni, de 2-3 ori pe zi
- dureri de dinti – aplicarea de cateva picaturi pe un tampon de bumbac, aplicand local.
Extractul apos de propolis
Se prepara de obicei propolis apos 20%. Se folosesc 20 g de propolis cu 80 ml apa clocotita, se amesteca bine, se pune intr-o baie de apa timp de 1-3 ore, se acopera cu un capac, si uneori se amesteca. Ulterior amestecul este filtrat printr-un strat subtire de vata de bumbac, se filtreaza si se obtine un lichid usor galbui. Trebuie depozitat intr-un recipient inchis ermetic, mentinut la frigider sau in alt loc racoros nu mai mult de o saptamana.
Este propolisul la fel ca ceara de albine?
Albinele fac propolis din ceara de albine, din saliva si din materialele vegetale adunate. In stup, propolisul este folosit ca un adeziv pentru a inchide goluri mici, in timp ce ceara de albine este folosita pentru a umple gaurile mai mari. In timp ce propolisul este fabricat din ceara de albine, acestea nu sunt la fel.
Este propolisul gasit in miere?
O cantitate mica de propolis poate fi gasita in anumite tipuri de miere. Din moment ce caldura poate distruge calitatile vindecatoare ale propolisului, se lipeste de mierea bruta care este nefiltrata si nepasteurizata.
Referinte:
(1) Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
(2) The Benefits and Uses of Propolis, link: https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer
(3) Propolis Uses and Health Benefits, link: https://www.verywellhealth.com/propolis-what-should-i-know-about-it-88313
(4) Propolis: A Wonder Bees Product and Its Health Benefits, link: https://www.healthaid.co.uk/healthaid-blog/propolis-health-benefits
(5) Propolis, link: https://medlineplus.gov/druginfo/natural/390.html